zaterdag 14 maart 2009

2 sneetjes

Na mijn blog te bekijken merk ik dat ik vooral vertel over de uitstapjes die we maken,
het lijkt mij dan ook gepast om even in te gaan op ons schoolleventje hier in Notodden.

We hebben maandag-, dinsdag-, woensdag- en vrijdagvoormiddag les grafische vormgeving.
Dit komt erop neer dat we plaatsnemen in ons vast klaslokaal en werken aan de opdracht die we van Paul (onze Noorse leraar) gekregen hebben en we werken ook aan de opdrachten die we meekregen uit Belgiƫ.

Onze Noorse opdracht loopt gedurende ons volledige verblijf en bestaat uit het ontwerpen van verschillende postkaartjes over de verschillende studierichtingen die je kan volgen aan de Telemark University. Deze kaartjes zijn bedoeld om reclame te maken voor de school maar zullen ook door de leerkrachten gebruikt worden als businesskaartjes wanneer ze collega's uit andere scholen ontmoeten.

De kaartjes die we tot nu toe ontworpen en voorgelegd hebben, zijn zeer goed onthaald door de leerkrachten. Hopelijk blijven ze bij de volgende ontwerpen even tevreden over onze ontwerpen.

Deze week zijn we uiteindelijk ook gestart met de keuzevakken.
Maandagnamiddag kregen we voor het eerst schetsen. Zeven schildersezels werden in een cirkel geplaatst, tien grote tekenbladen werden van de papierrol gescheurd en wij waren klaar voor de eerste tekenronde.
Deze ronde kregen we de opdracht het model in 30 seconden op papier te krijgen zonder je potlood op te heffen van het papier. Het resultaat is zoals je kan verwachten geen
gedetailleerde tekening maar eerder een wirwar van krabbels, maar de bedoeling is dus dat je in die krabbels een figuur kan opmaken. Op die manier leer je om in een zo kort mogelijke tijd, de sterke lijnen van de houding van het te vinden en op papier te zetten.
Aangezien er geen professionele modellen aanwezig waren, ging ieder op zijn beurt in het midden van de cirkel poseren. Niet zo moeilijk aangezien je de pose slechts 30 seconden moet volhouden.

De volgende tekenronde begon nadat iedereen eenmaal model had gestaan. Nu kregen we de opdracht om in 1 minuut de figuur weer te geven door opnieuw het potlood niet op te heffen en nu moest er ook 3D in de tekening te zien zijn, zodat de figuur meer tot leven komt. Opnieuw poseerden we een voor een en bleven we tekenen en tekenen.

De laatste ronde stond Paul model, nu kregen we dezelfde opdracht als in de tweede ronde maar moest en we ook aandacht schenken aan de delen van het lichaam die verst van ons stonden en de delen die het bij ons. De verste lichaamsdelen kregen een donkerdere zwarttint terwijl de dichtste delen zo licht mogelijk bleven. Op die manier krijg je nog meer diepte in je tekening.

Enkele resultaten van deze schetsles:

Dinsdagnamiddag was het tijd voor houtbewerking. Normaal zou enkel Sigis dit keuzevak volgen maar Niels en ik besloten ook aan te sluiten, uiteindelijk hebben we er de tijd voor en als je de kans krijgt waarom niet?
De eerste les bestond uit een algemene inleiding over hoe je je tools hoort te onderhouden, hoe je ze moet slijpen en hanteren. Vrij praktisch allemaal en uiteindelijk konden we ook de tools even testen. En jawel na het gebruiken van de beitel heeft Karen een snee in haar vinger gemaakt. Ik had de eer de eerste te zijn (en ook wel de enige).


En vrijdagnamiddag was mijn D-day want het was metaalles-tijd, hoezee!
Het is de bedoeling dat ik in deze lessen eerst de basistechnieken onder de knie krijgen en
na enkele lessen mag ik beginnen werken aan een zelfontworpen juweel.
De eerste les konden we enkele basistechnieken metaal uitoefenen.
Zoals daar zijnde: het platslaan van een stukje metaal met een rubberen hamer, niet zo veel kennis is hiervoor vereist, slaan is de boodschap. (Zie foto's)
Daarna leerden we op een juiste manier veilen en dames weten jullie dat een veil slechts in een richting werkt, enkel als je de veil van je wegduwt, gelieve deze techniek toe te passen bij de volgende nagelveilsessie.
Als laatste leerden we in metaal zagen met behulp van een figuurzaagje. (zie foto's) Een zeer precies werkje die veel geduld vraagt en toch wel enige oefening. En geloof het of niet, maar ook tijdens deze oefening was er terug een gewonde vinger. Jaja ik ben op dreef deze week, maar aangezien ik nog 8 ongeschonden vingers heb, kan ik volgende week zonder problemen terug aan de slag.



Tot de volgende!!













1 opmerking:

kleine zei

Nog een paar lessen en je kunt wrs leven van een invaliditeitsuitkering ;) Als je een ontwerpje hebt voor je juweel mag je mij dat altijd eens sturen :)